Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (AIDS) : διάγνωση,πρόληψη και η ζωή με τον ιό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS ( 01/12 ) και την ταινία που πρόβαλε το MEGA την μέρα αυτή,η οποία ήταν απλά Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Η,γράφω αυτό το blog  που αφορά στον ιό,την μετάδοση,την διάγνωση και την ζωή κάθε ασθενή με αυτόν ...




<<Philadelphia>> 

 O Andrew Beckett είναι ανώτερος συνεργάτης στη μεγαλύτερη δικηγορική  εταιρεία στην Φιλαδέλφεια.Αν και ζει με τον σύντροφό του Miguel Álvarez, ο Μπέκετ δεν έχει πεί τίποτα και σε κανέναν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο δικηγορικό γραφείο,ούτε το ότι είναι οροθετικός.Την ημέρα όμως που έχει αναλάβει την  πιο σημαντική υπόθεση της επιχείρησης,ένας από τους εταίρους της επιχείρησης βλέπει ένα μικρό περίεργο τραύμα στο μέτωπο του Μπέκετ.Μετά από  αυτό ο Μπέκετ μένει σπίτι για αρκετές ημέρες για να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να κρύψει τα <<τραύματα>> του.Μετά από λίγες ημέρες,πρέπει να εκπροσωπήσει την εταιρεία τους σε ένα πολύ σημαντικό δικαστήριο όμως τα σημαντικά έγγραφα που θα προσκόμιζε εκεί έχουν ως δια μαγείας εξαφανιστεί.Αυτός είναι και ο λόγος,η υποτιθέμενη ανευθυνότητά του δηλαδή,που τα αφεντικά του τον απωλύουν.'Ομως ο Μπέκετ είναι σίγουρος ο λόγος της απομάκρυνσής του από την εταιρεία δεν είναι άλλος από την ασθένεια του.Έτσι απευθύνεται σε έναν επιφανή δικηγόρο,ο οποίος αρχικά φοβάται και τον αποφεύγει,και μαζί οδηγούν την υπόθεσή του στις δικαστικές αίθουσες.Κερδίζει την δίκη όμως δεν είναι εκεί να την παρακολουθήσει ώς το τέλος και λόγο της πολύ άσχημης κατάστασής του μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή χαρούμενος για την αποδοχή του από την οικογένεια,τους φίλους,τον δικηγόρο και το δικαστήριο...


HIV/AIDS 

Ο HIV,ο ιός που προκαλεί το AIDS,βρίσκεται σε ποσότητες ικανές για να μολύνουν
1) στο αίμα
2) στο σπέρμα και τα κολπικά υγρά 
3) στην βλέννη που καλύπτει το ορθό
4) στο μητρικό γάλα
Ο ιός επιζεί στο περιβάλλον  εκτός του ανθρώπινου οργανισμού για ελάχιστη ώρα.



ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ:
-Με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
-Με κοινή χρήση σύριγγας 
-Από την μητέρα στο νεογνό
-Και με το αίμα (μέσω πληγής,μετάγγισης κτλ )

  
Ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται:
  • από τον αέρα
  • από τις πισίνες
  • από τη θάλασσα
  • από την τουαλέτα
  • από τα πόμολα
  • από τα τρόφιμα και τα ποτά
  • από την κοινή χρήση ποτηριών, πιρουνιών, πιάτων, φλιτζανιών του καφέ, κτλ.
  • από αντικείμενα και επιφάνειες γενικώς
  • από τα έντομα
  • από τα ζώα εν γένει
  • από το σάλιο
  • από τη σωματική επαφή
  • από χάδια, τριψίματα, μασάζ
  • από φιλιά, ακόμη και βαθιά φιλιά με τη γλώσσα
  • από ελιές στο δέρμα
  • από τον αμοιβαίο αυνανισμό

Όταν ο HIV μπεί στο αίμα,προσβάλλει τα Τ4 λεμφοκύτταρα,τα οποία είναι τα πιο σημαντικά αμυντικά όπλα του οργανισμού.Αφού τα χρησιμοποιήσει ως εργοστάσια παραγωγής νέων ιών,τα καταστρέφει και έτσι σιγά σιγά η άμυνα του οργανισμού πέφτει,με αποτέλεσμα ο οργανισμός του ασθενή να είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει τις διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις.
Ο φορέας του ιού ή αλλιώς ο οροθετικός είναι το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν έχει ακόμα νοσήσει.Δηλαδή,ο ιός υπάρχει στο αίμα,μπορεί να μεταδοθεί αλλά το άτομο δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
Η περίοδος που μεσολαβεί από την αρχική προσβολή από τον ιό έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων,μπορεί να είναι από 3 μήνες μέχρι 10 χρόνια!!!


Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την ανίχνευση του HIV/ AIDS. Η διάγνωση του ιού δεν γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις γίνονται σε κέντρα αναφοράς για το HIV/AIDS και σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, δωρεάν.



Τα κλινικά συμπτώματα του ιού και τα στάδια της λοίμωξης είναι τα εξής :
-ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗ
Συνήθως δεν εμφανίζεται κανένα σύμπτωμα σε αυτή τη φάση και άν εμφανιστεί,μοιάζει με κάποιο ή και όλα τα συμπτώματα μιας κοινής γρίπης.(συνήθως αυτό συμβαίνει 1-2 μήνες μετά την μόλυνση)
-ΦΑΣΗ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης δεν παρουσιάζονται συμπτώματα,έτσι ο ιός πολλαπλασιάζεται αθόρυβα...
-ΦΑΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου τώρα είναι εμφανή.Πνευμονική φυματίωση,στοματική  κανδιδίαση,έρπης,έρπης γεννητικών οργάνων,πυρετός,απώλεια βάρους,διάρροια,νυχτερινοί ιδρώτες και λεμφαδενοπάθεια.
-ΦΑΣΗ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ 
Στο τελευταίο στάδιο,κάνουν την εμφάνισή τους σημαντικά κλινικά συμπτώματα όπως πνευμονοκύστωση,εγκεφαλοπάθειες,κακοήθεις όγκοι...

Σήμερα υπάρχουν φάρμακα ή συνδιασμός φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των φορέων του HIV/AIDS. 
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στον ιό και ο μόνος τρόπος να σωθούν ζωές είναι η πρόληψη!!!


Η 1η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στον αγώνα εναντίον του HIV/AIDS καθώς και στα θύματά του.Οι φορείς και οι ασθενείς του ιού πέρα από τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν,έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής.Πολλές φορές τα άτομα που προσβάλλονται από την νόσο,ζούν απομονωμένα αντιμετωπίζοντας μόνοι τους δαίμονες της ασθένειάς τους,γεμάτοι άγχος και στρές,τα οποία επιδινώνουν την κατάστασή τους.
Είναι υποχρέωση όλων μας να αγκαλίασουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους,να μην τους βάζουμε ταμπέλες και να μην τους φοβόμαστε !!!



                                           Η σημασία της αγκαλιάς είναι ανεκτίμητη για εκείνον που την έχει ανάγκη και ακίνδυνη για αυτόν που μπορεί να την δώσει....

                                                                                   http://www.youtube.com/watch?v=7dEovkBov48




Δεν υπάρχουν σχόλια: