Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Από τους πρώτους πολιτισμούς που ανακάλυψε την τέχνη του μακιγιάζ και την δημιουργία καλλυντικών ομορφιάς ήταν οι Αιγύπτιοι.Πρίν περίπου 4.000 χρόνια,παρήγαγαν προιόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούσαν για να τονίζουν και να διακοσμούν τα μάτια τους.Για την ακρίβεια οι αρχαίες Αιγύπτιες χρησιμοποιούσαν εντυπωσιακά μακιγιάζ στο πρόσωπο,ιδίως γυρω από τα μάτια.Έβαφαν και τα φρύδια τους,πολύ παχειά στο ξεκίνημα και λεπτά,προεκτειμένα και καθοδικά στο τελείωμά τους.Η Κλεοπάτρα αποτελεί κλασικό παράδειγμα.Μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων ανακάλυψε πρόσφατα ότι το μακιγιάζ δεν ήταν μόνο καλλωπιστικό στοιχείο αλλά προστάτευε,λένε,από ασθένειες των ματιών.
Το μακιγιάζ στην αρχαία Αίγυπτο είναι σκληρό.Το χρώμα του προσώπου είναι σκούρο,τα φρύδια και τα μάτια στο περιγραμμά τους είναι τονισμένα με αντιμόνιο που φτάνει όλο και πιό σβησμένο στο κέντρο των κροτάφων.Αργότερα το περίγραμμα του ματιού θα αντικατασταθεί από μαύρο κόλ (είδος φυτού) δίνοντας τις βάσεις για την δημιουργία του γνωστού eye liner.Τα βλέφαρα είναι σκιασμένα με πράσινη ή μπλέ σκιά,τα μάγουλα κοκκίνιζαν με ελαφρύ κόκκινο και τα χείλη βάφονταν με carmin (ζωηρό κόκκινο) αλλά όχι τόσο έντονα όσο τα μάτια,δίνοντας το αποτέλεσμα ενός <<βαρύ>> εντυπωσιακού μακιγιάζ αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένου.
Το αρχαίο Αιγυπτιακό μακιγιάζ είναι ίσως ένα απο τα πιο πολυσυζητημένα μακιγιάζ και το μοναδικό που άντεξε με κάποιες μικρές παραλλαγές στο πέρασμα του χρόνου....



Το σύγχρονο αραβικό μακιγιάζ δεν διαφέρει και πολύ από το αρχαίο.Δίνεται έμφαση στα μάτια και τονίζονται τα χείλη με περίγραμμα.Το αραβικό μακιγιάζ γενικότερα αποτελεί μια εξαιρετική τέχνη,που συμπεριλαμβάνει μια παλέτα διαφόρων χρωμάτων,το λεγόμενο <<οριεντάλ στύλ>>,στο οποίο η αφθονία και η ομορφιά είναι αλληλοσυνδεδεμένες.Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το είδος μακιγιάζ ο κύριος στόχος είναι τα μάτια,τα οποία προσφέρουν την τέλεια μη λεκτική επικοινωνία και όταν αυτά τονίζονται,γίνονται ακόμη πιο θαυμάσια.Επίσης,τονίζονται και τα φρύδια,τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής εμφάνισης.Εφόσον τονίζονται τα μάτια και τα φρύδια,τα υπόλοιπα μέρη του προσώπου σήμερα είναι σε απαλούς τόνους σε αντίθεση με τα αρχαία χρόνια.Το τέλειο ρούζ για παράδειγμα,είναι σε φυσικούς τόνους και στα χείλη ναί μέν υπάρχει περίγραμμα,αλλά τις πιο πολλές φορές δεν διαφέρει πολύ από το χρώμα του κραγιόν που χρησιμοποιείται,το οποίο είναι ένα με δύο τόνους πιο σκούρο από το φυσικό χρώμα των χειλιών,με μάτ ή γυαλιστερή απόχρωση.
Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών στα αραβικά κράτη έχουν ασπαστεί τον ισλαμισμό και φορούν hijab ή αλλιώς μπούρκα,αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον καλλωπισμό του προσώπου και των μαλλιών τους.Ειδικά όταν όλο το πρόσωπο είναι καλυμένο,οι γυναίκες αυτές προσπαθούν να τονίσουν και να αναδείξουν το μόνο σημείο του προσώπου τους που φένεται,δηλαδή τα μάτια τους.Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν μακιγιάρονται διότι δεν τους το επιτρέπει ο σύζυγός τους (σε βαθύτερες χώρες της Ανατολής και βάση του νόμου που επικρατεί ώς πρός την ανισότητα των 2 φύλων).Υπάρχουν όμως και γυναίκες που εργάζονται σαν χορεύτριες οριεντάλ και έχουν πάντα έντονο μακιγιάζ που συνήθως περιλαμβάνει και σχέδια στο πρόσωπο και τα χέρια τους.Πολλοί τις θεωρούν απελευθερωμένες,άλλοι <<κακές>> γυναίκες.Στους γάμους και τις διάφορες εκδηλώσεις,όλες οι γυναίκες αφού πρώτα διαλέξουν ένα εκθαμβωτικό ρούχο και ένα μαντήλι το οποίο θα ταιριάζει απόλυτα με το ντύσιμο τους,επιμελούνται το μακιγιάζ τους,που δείχνει λαμπερό,προσεγμένο και συνάμα αριστοκρατικό.Οι νύφες ειδικά,φορούν δεν φορούν μαντηλι στο κεφαλι τους,έχουν τις πιο πολλές φορές έντονο μακιγιάζ με έμφαση και πάλι στα μάτια και τα φρύδια και σπανιότερα ρομαντικό σε απαλούς και γήινους τόνους μακιγιάζ όπως συνηθίζεται για παράδειγμα στην Ελλάδα. 



Τα φρύδια : ένα σημαντικό κεφάλαιο στο σύνολο του μακιγιάζ μιας γυναίκας σε αραβικό κράτος.Πολλές ηθοποιοί και τραγουδίστριες από αυτά τα μέρη,έχουν κάνει αρκετές πλαστικές επεμβάσεις,κυρίως στο πρόσωπό τους και σχεδόν όλες έχουν δημιουργήσει νέο σχήμα φρυδιών.Φρύδια γωνιώδη,ανοδικά,παχειά πολλές φορές στην αρχή τους και δεν φαίνεται ότι δεν είναι τα φυσικά τους,διότι όπως είπα και πρίν τα μάτια και τα φρύδια είναι έντονα μακιγιαρισμένα.Οι καθημερινές γυναίκες συνήθως δεν δημιουργούν νέα φρύδια απλά πολλές φορές τονίζουν ή γεμίζουν τυχόν κενά στα δικά τους φρύδια,ειδικά όταν μακιγιάρονται για περιστάσεις όπως γάμοι και εκδηλώσεις.
Από προσωπική εμπειρία πιστεύω ότι το αραβικό μακιγιάζ είναι το πιό εντυπωσιακό γιατί περιλαμβάνει πολλά στύλ και χρώματα και με το πέρασμα των αιώνων δεν έχει υποστεί κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και,τέλος,γιατί τονίζει και ομορφαίνει τα ήδη έντονα χαρακτηριστικά των γυναικών των αραβικών κρατών.














( ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ .. ΘΕΜΑ ΜΟΥ? Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ :) enjoy )






2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ περιεκτικό και διαφωτιστικό το άρθρο σου!!!!!!! Μου αρέσει πάρα πολύ το ανατολίτικο μακιγιάζ όπως και τα μαλλιά των γυναικών!!!!!!!

Eva είπε...

Ευχαριστώ Τζούλια μου! Το έγραψα για τις τελικές μου εξετάσεις στην σχολή και οι φωτογραφίες είναι απο μακιγιάζ που έκανα για αυτή.. Και μένα μου αρέσει πολύ και το θαυμάζω για αυτό άλλωστε και το διάλεξα σαν θέμα :-)